Huis & tuin

De feiten en mythes over gietvloeren

Er wordt veel geschreven over gietvloeren en dat is ook niet vreemd. Deze vloersoort is een ideale toevoeging aan elke woning en interieur, van traditioneel tot modern en van landelijk tot industrieel. Zoals eigenlijk altijd het geval is, zijn er voorstanders en tegenhangers van gietvloeren en deze noemen voordelen en nadelen op. Niet alles wat je leest op het internet is waar en er gaan veel verhalen de rondte over gietvloeren die niet helemaal correct zijn. In dit artikel maken we korte metten met deze mythes en bespreken we de feiten die wel belangrijk zijn.

Mythe: gietvloeren zijn duur

Deze mythe moet eigenlijk anders omschreven worden om er een feit van te maken. Gietvloeren kunnen duur zijn in de aanschaf is dan een betere verwoording. De prijs voor een gietvloer loopt erg uiteen. Gemiddeld kun je rekenen op 100 euro per vierkante meter, maar er zijn opties die 30 euro per vierkante meter kosten en opties die 250 euro per vierkante meter kosten. Er zijn dus ook gietvloeren die niet duur zijn en je zult versteld staan van de budget opties die worden aangeboden. Een andere reden waarom een gietvloer niet duur is, is omdat hij zeker 50 jaar mooi blijft. Voor een soms wat hogere investering in het begin, heb je dus een vloer die je mogelijk zelf niet meer hoeft te vervangen. Dan is de 100 euro per vierkante meter een slimme investering.

Mythe: een gietvloer is niet te repareren

Ook hier is een andere verwoording beter: een gietvloer is lastig te repareren. Je kunt niet zomaar even een stukje weghalen en deze vervangen voor een nieuwe. Het goede nieuws is dat gietvloeren niet snel defect raken. Scheuren en deuken komen eigenlijk niet voor, tenzij de vakman de vloer niet correct heeft gelegd. Een verkeerde ondergrond of een verkeerde harssoort in combinatie met vloerverwarming zijn beide voorbeelden van fouten die een specialist niet moet maken. Gietvloeren slijten ook niet snel, vooral niet als je er goed voor zorgt. Wil je voorkomen dat je gietvloer defect raakt, dan kies je dus eerst een vakkundige specialist uit om hem te leggen. Daarna zorg je goed voor je vloer door deze af en toe te stofzuigen en te dweilen. Slijtage gebeurt altijd, maar dat los je tegen die tijd gemakkelijk op door een nieuwe toplaag te laten plaatsen.

Mythe: een gietvloer is niet zelf te plaatsen

Een laatste mythe die rond gaat over de gietvloer is dat deze altijd door een specialist moet worden geplaatst. Iemand die handig is en doe-het-zelf ervaring heeft kan dit ook zelf. De materialen zijn te krijgen in de bouwmarkt. Ga je zelf aan de slag, houd er dan rekening mee dat een goede ondergrond essentieel is voor het resultaat en de levensduur van de vloer. Het is ook belangrijk dat je alle lagen goed laat drogen voordat je de volgende laag aanbrengt. De meeste mensen vertrouwen op de vakkundigheid van een specialist voor het meest strakke en mooie resultaat. Neem daarom eens een kijkje op de website van G-Vloeren.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *