Blog
Extra
Theory
About
Contact
Laatste Reacties
Beste mevrouw/meneer, Kunt U mij...
Meer...

Thanks for the post, In this complex...
Meer...

nou nou mooie expositie!
Meer...

flashmob
Meer...

hey Marijn, vanuit Rome, super...
Meer...

OK, maar ken je Frank?

Frank is the man!

Mijn persoonlijke top 5.NOW
 

Image

Frank | 06-07-2010 16:00 | Reacties (2) Meer...
Openbaar Filmen Mag Altijd?
 

De eeuwige discussie over het publieke en niet-publieke. Mogen we wel filmen of niet. In Nederland lijkt het niet-publieke kraakhelder te zijn: Elk opzettelijk filmen of fotograferen in woningen of niet-publieke plaatsen is verboden tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 139f Wetboek van Strafrecht: maximaal zes maanden cel). Kortom alles in publieke ruimte mag gewoon gefilmd worden. Einde discussie? We vragen het ons af aangezien onder rokken filmen in openbare ruimtes verboden is. Zie hier de (ongegronde) problematiek bij het filmen van agenten in dienst uit de US of A of Gewoon om de hoek op Blaak te Rotterdam.

 

Openbaar Filmen

 

Elk opzettelijk filmen of fotograferen van personen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte is verboden, tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 441b Wetboek van Strafrecht: maximaal twee maanden cel).

Je mag dus wel op straat fotograferen of filmen, maar geen vaste camera ophangen zonder meteen ook een bordje op te hangen dat deze er hangt. Een webcam permanent voor het raam zetten zodat iedereen op straat gefilmd wordt, valt ook onder dit verbod. Als je de camera op voldoende afstand plaatst, zodat mensen niet herkenbaar in beeld kunnen komen, is de webcam wel toegestaan.

 

Het doel van de camera's ophangen moet zijn het filmen of fotograferen van personen. Een flitspaal valt hier dus niet onder, deze is alleen bedoeld om auto's te fotograferen. Een webcam die van grote afstand een deel van een wijk toont, is dus ook gewoon toegestaan. (Geheel los hiervan zijn er regels over het fotograferen van kunst op de openbare weg.)

 

Voor het publiek toegankelijke plaatsen


Deze regel geldt voor het publiek domein: alle voor het publiek toegankelijke plaatsen. Dat is niet alleen de openbare weg. Ook winkels, horeca, parkeerplaatsen, casino’s en dergelijke vallen hier onder. Dit is weliswaar privé terrein en eigendom van de winkelier of uitbater, maar deze stellen hun terrein open voor het publiek. Of je nu moet betalen of niet, of bijvoorbeeld minstens 18 moet zijn om naar binnen te mogen, is dan verder irrelevant. Zij mogen niet zomaar fotograferen of filmen als zij hun terrein openstellen voor anderen.

 

Aangebrachte camera

 

Het wetsartikel gaat specifiek over aangebrachte camera’s. Dit betekent niet alleen maar aan de muur of het plafond vastgeschroefd. Elke vorm van min of meer permanent installeren van een camera betekent dat deze onder de bovengenoemde regel valt. Denk bijvoorbeeld aan het wegwerken van de camera in een kast, het verstoppen achter een scherm of in een koffer of doos. Zo ongeveer de enige uitzondering is wanneer de fotograaf of cameraman de camera zelf vasthoudt. De camera hoeft niet per se in de plaats in kwestie te hangen. Er buiten mag ook, mits hij dan maar gericht is op die voor het publiek toegankelijke plaats.

 

Aankondigen dat opnames gemaakt worden

 

Cameratoezicht en andere vormen van fotograferen of filmen van mensen in het openbaar mag dus alleen als dat aangekondigd is. Heimelijk cameratoezicht, zoals de wet dat noemt, is dus verboden. Een bezoeker of passant moet dus op een of andere manier weten dat hij gefotografeerd of gefilmd kan worden. Vaak gebeurt dit door een bordje bij de ingang op te hangen. Ook een mededeling op de uitnodiging of het ticket wordt wel gebruikt.

Het hoeft niet per se een schriftelijke aankondiging te zijn. Sommige winkels hangen bijvoorbeeld een monitor net na de ingang waarop te zien is wat de beveiligingscamera’s filmen. Ook zo kun je mensen informeren dat er camera’s hangen. En als de camera zelf meteen duidelijk zichtbaar is, dan is een apart bordje niet meer nodig.

 

Wederrechtelijk vastleggen

 

De wet zegt dat het filmen of fotograferen verboden is als dat wederrechtelijk is. Als de aanwezigheid van camera's aangekondigd is, is het in principe toegestaan. Maar als de aanwezigheid niet aangekondigd is, kan het soms nog steeds toegestaan zijn. Er moet dan wel een bijzondere, zwaarwegende reden zijn om van zo'n verborgen cameragebruik te maken.

In bepaalde situaties, bijvoorbeeld pashokjes in winkels of kleedkamers in sportcentra of zwembaden, zal het aangekondigd ophangen van camera’s ook niet zomaar mogen. Het privacy-belang van de aanwezigen weegt hier zwaar. Bovendien zijn andere middelen hier vaak ook wel mogelijk. Een winkel kan bijvoorbeeld antidiefstalchips aan de kleding bevestigen. Een zwembad kan een beveiliger op de gang bij de kleedhokjes zetten die kan ingrijpen als hij iets verdachts hoort.

 

Bron: Ius Mentus , GeenStijl

 

Frank | 06-07-2010 10:00 | Reacties (3) Meer...
NOW
 

Image

Frank | 06-07-2010 09:02 | Reageer Meer...
Eindexamen St. Joost BK Breda
 

Image
thomas Rameckers

 

Van het eindexamen van AKV/St. Joost alleen de Beeldende Kunst in Breda gezien. Een heel sterk jaar. De hoogtepunten:

Frank | 05-07-2010 23:22 | Reacties (2) Meer...
George Condo voor Kanye West's Power
 

Image

 

Image


Het nummer is al een week of twee uitgelekt maar nu is de nieuwste single POWER van Kanye toch echt uit inclusief George Condo coverart. Kanye is geen onbekende in de hedendaagse kunst scene. Eerder had Takashi Murakami al speciaal voor West een teddy character bedacht voor zijn Graduation album dat geïnspireerd was op de cover art van de twee voorgaande albums: de classic The College Dropout en de Late Registration

 

Pssst. Via insiders heb ik vernomen dat dit jaar nog een George Condo overzichtstentoonstelling bij het Boijmans te zien is. Boijmans van Beuningen heeft zelfs al twee vroege werken in hun eigen collectie maar die zijn nog nooit in het museum tentoongesteld (schande!).

Frank | 05-07-2010 21:14 | Reageer Meer...
The Ground We Cover
 

Image
Manuel Eiris

 

The Ground We Cover

Hele mooie tentoonstelling van de vijf eerstejaars studenten van MFA AKV St. Joost masteropleiding Beeldende Kunst.

Bruno Listopad
Thomas I'anson
Ian de Ruiter
Manuel Eiris
Lorelinde Verhees

Frank | 05-07-2010 20:20 | Reacties (1) Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 71 - 80 van 93